Beste coöperant,
Eerst en vooral onze allerbeste wensen voor 2021, dat het nieuwe jaar een gezond en veilig jaar mag worden!
In 2021 bieden we jou met Wind voor "A" de mogelijkheid om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Vanaf 22 februari kan je als coöperant aan een voordelig tarief energie aankopen. Elektriciteit die rechtstreeks van onze windturbines geleverd wordt tot bij jou thuis!
Vanaf 15 februari kan je meer info vinden op onze website. Met behulp van onze tariefcalculator zal je dan ook snel en eenvoudig jouw groen tarief op maat kunnen berekenen.
Moeders voor moeders
Jouw coöperatie hecht niet alleen groot belang aan het milieu, broeikasgassen en de opwarming van de aarde, maar is ook zeer begaan met ieder van ons. Daarom zal iedereen die gebruik maakt van onze elektriciteit, een bijdrage betalen van minimaal 1 euro per MWh van wat je verbruikt aan Moeders voor Moeders. Je bijdrage aan dit goed doel wordt apart vermeld op jouw factuur en Wind voor "A" maakt de geïnde middelen dan rechtstreeks voor jou over aan Moeders voor Moeders. Dit is weliswaar een zeer beperkte bijdrage tegenover de factuurprijs maar we hopen hiermee toch enige nood te ledigen.
Moeder voor Moeders zet zich sinds 1992 in voor de armsten in Vlaanderen. Meer dan 160 vrijwilligers verdelen materiaal en voeding aan gezinnen met jonge kinderen die het financieel zeer moeilijk hebben.
Wekelijks deelt de VZW voedselpakketten uit aan honderden gezinnen. Naast voeding kunnen moeders ook allerlei materiële hulp krijgen voor hun kinderen. Bovendien stelt de VZW verschillende diensten ter beschikking zoals de resto-bébé waar de allerkleinsten twee maal per week een badje en een warme maaltijd kunnen krijgen.
Een voorstelling van onze aandeelhouders
We stellen je graag onze zesde en voorlaatste aandeelhouder Aspiravi Offshore NV voor. De Aspiravi-groep is niet enkel actief op land, maar sinds 2005 ook nauw betrokken bij meerdere offshore windenergieprojecten in de Noordzee. Naar aanleiding van deze strategische beslissing voor uitbreiding van de activiteiten op zee werd de vennootschap Aspiravi Offshore NV opgericht. Aspiravi Offshore NV is hoofdaandeelhouder van offshore windpark Northwind, dat in 2013 gebouwd werd en sinds 2014 operationeel is. Northwind bestaat uit 72 windturbines die samen goed zijn voor een geïnstalleerd vermogen van 216 MW en daarmee groene stroom produceren equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 230.000 gezinnen.
Vleemo 3 bouwt verder aan het Albertdok-Oost
De bouw van de drie windturbines bij het Albertdok (nabij de Vosseschijnstraat) loopt stilaan ten einde. Concreet betekent dit dat de turbines aan de buitenzijde afgewerkt zijn, maar dat er aan de binnenkant nog één en ander moet gebeuren voor de turbines kunnen draaien en energie produceren.
Als alles naar wens verloopt zullen deze turbines vanaf eind februari volledig operationeel zijn. Na de winterperiode worden de werken aan de vierde turbine bij Zuidnatie hervat en zal deze turbine nog voor de zomervakantie kunnen draaien.
De turbines worden gefabriceerd en gebouwd door de firma Enercon, één van de grootste turbineproducenten ter wereld. Enercon staat bekend als high-end leverancier en levert topkwaliteit af.
Je kan de Enercon turbines makkelijk herkennen aan de groene band onderaan:
Aan de binnenzijde dient er nog heel wat werk te worden verzet. De elektriciteitskabels die links en rechts langs de ladder door het bekabelingsteam doorheen de toren worden getrokken, brengen de geproduceerde elektriciteit op een spanning van 400 Volt van de generator naar de vermogenselektronica en de transformator beneden in de turbine.
De invertorkasten, die onderaan zijn te zien op de volgende afbeelding, zetten de gelijkspanning die van boven komt om in wisselspanning. Nadien zet de transformator de 400 Volt om naar 15.000 Volt die geïnjecteerd wordt in het elektriciteitsnet. Deze omzetting produceert heel wat warmte die door grote ventilatoren onderaan de turbine door de drie buizen (midden op de foto) in de toren wordt geblazen.
Links op de foto zie je het liftje dat de techniekers op 10 minuten tot in de gondel kan brengen.
De zwarte stalen spankabels die aan de binnenkant rondom aangebracht zijn, lopen vanuit de fundering tot aan het bovenste betonnen deel en houden de 22 betonsegmenten stevig samen. Deze werden juist na de bouw van de betontoren en voorafgaand aan de bovenbouw geplaatst.
Natuurlijk komt er ook heel wat elektronica bij kijken. Een windturbine zit bijvoorbeeld vol met sensoren zodat de minste afwijkingen gedetecteerd worden en er automatisch ingegrepen kan worden. Op de foto hieronder zie je de centrale sturing van de windturbine waar de technieker het ontwikkelde vermogen in de turbine tijdens de opstartfase geleidelijk opvoert door de begrenzing aan te passen. Eens de VLEEMO turbines operationeel zijn, werken ze volledig autonoom en worden ze 24/7 op afstand gemonitord.