Beste coöperant,
Reed u recent nog op de Antwerpse ring? Dan heeft u wellicht onze drie 'Wind voor "A"' turbines bij de Vosseschijnstraat aan het Albertdok-Oost boven de skyline van Antwerpen zien uitsteken! Deze windturbines van het merk Enercon hebben een tiphoogte van net geen 200 meter en een diameter van 127 meter, groter dan de Antwerpse kathedraal dus!
Een voorstelling van onze aandeelhouders
Na Aspiravi, Hefboom, Fineg en Vleemo stellen we u onze vijfde aandeelhouder Polders Investeringsfonds voor.
Polders Investeringsfonds (verder PIF) werd opgericht in 1999 met toen al de bedoeling om windprojecten in de Antwerpse haven te realiseren. Het was zo één van de pioniers in Vlaanderen. PIF is voor 50% eigenaar van VLEEMO NV, het windenergiebedrijf dat de windprojecten op rechteroever realiseert. Via Polders Windfonds en VLEEMO participeert PIF ook in Wind aan de stroom, het windenergiebedrijf dat de windprojecten uitbouwt op de linkerscheldeoever.
PIF maakt daarnaast ook andere duurzame projecten mogelijk. Zo investeert het in duurzame woonprojecten, participeert het in een bouwbedrijf dat o.a. de eerste passiefschool voor de stad Antwerpen gebouwd heeft en is partner in een project dat facilitaire diensten aanbiedt aan zorginstellingen en zo mee zorgt voor ontzorging van de zorgsector.
Verder heeft PIF nogal wat landbouwgronden in bezit waarop op toekomstgerichte wijze aan biologische landbouw gedaan wordt. PIF heeft verder ervaring opgedaan met het ecologische beheer van terreinen in de Antwerpse haven en het is het engagement aangegaan om een natuurcompensatieproject nabij de Antwerpse haven te realiseren en te beheren.
VLEEMO 3 bouwt verder aan het Albertdok-Oost
Ondertussen zijn er reeds drie Wind voor "A" turbines te zien in de Antwerpse haven. Op onderstaande foto wordt de rotor, het draaiende deel van de generator, van windturbine ADO3 bij Zuidnatie gelift. Door het roteren zorgt de rotor dat er energie/elektriciteit wordt opgewekt in het vaste deel van de generator, de stator, die is op de tweede foto te zien. Bij het liften wordt altijd eerst de stator gelift, dan de rotor.
De rotor en stator komen op de sites aan in verschillende onderdelen. Eens de onderdelen zijn samengebracht worden zowel de rotor als stator apart, en op lage hoogte, in de lucht gekanteld. Ze wegen meer dan 65 ton! Het kantelen gebeurt met behulp van het oranje onderdeel dat door de rotor steekt op de eerste foto. Dit onderdeel weegt meer dan 5 ton. Bij de liftbewegingen, na het kantelen, wordt in totaal dus meer dan 70 ton naar 135 meter hoogte gebracht. De kraan kan op deze afstand en hoogte tot 86.5 ton liften! De rotor en stator zijn de zwaarste onderdelen voor de kraan.
De windturbinebladen werden op de voorkaai van Zuidnatie gelost en nadien telkens naar de werfzone van elke turbine vervoerd. Uitzonderlijke transporten voor de afmetingen van moderne windturbine-onderdelen mogen niet tijdens de daguren over de openbare weg lopen. Het transport wordt lang op voorhand gepland zodat er ook geen voertuigen langs het traject geparkeerd staan en de weg op zijn maximale afmetingen, inclusief parkeerstroken, gebruikt kan worden. Bijkomend vraagt dit ook dat in de nacht van de transporten signalisatie en obstakels langs de weg verwijderd en teruggeplaatst worden. Zelfs dan blijft het centimeterwerk om de transporten op de werfzone te krijgen.
Op onderstaande foto wordt één van de drie wieken getransporteerd naar de windturbine bij Euroports.