Op de bioboerderij van Benjamin Simons in Berendrecht organiseerde coöperatieve Wind voor “A” op Paasmaandag 1 april een evenement voor haar coöperanten. Ook wie meer over biolandbouw wilde weten, kon er terecht.

Wind voor “A” bestaat vijf jaar en is actief in de sector van de windenergie. Het bedrijf wil burgers betrekken bij de transitie naar hernieuwbare energie. De erkende coöperatieve vennootschap wil de coöperanten niet enkel uitnodigen op de jaarlijkse algemene vergadering, maar hen minstens een keer per jaar ook verwelkomen op een evenement.

Wind voor “A” werkt samen met Vleemo, dat ruime ervaring heeft in de bouw en beheer van windturbines. David Daggelinckx van Vleemo“Op dit moment bezitten we in de Antwerpse haven 38 windturbines. De energie van al die turbines is goed voor de elektriciteitsvoorziening voor 91.000 gezinnen. We dienden nog dossiers in voor het realiseren van zeven nieuwe turbines. Twee ervan willen we bouwen aan de Luithagen en vijf andere aan het Churchilldok. We hopen dat die dossiers nog voor de verkiezingen worden goedgekeurd. Dan kunnen ze operationeel zijn tegen eind 2025.”

Wind voor A dag 2024 1
© Gregory Van Gansen

Benjamin Simons (29) is gastheer voor het evenement. “Onze bioboerderij beheert ongeveer 350 hectare en is het grootste biolandbouwbedrijf in Vlaanderen. We leveren vooral grasklaver, tarwe, veldbonen, stro, aardappelen, pompoenen en gerst. We leveren van Veurne in de Westhoek tot het Nederlandse Zwolle in de provincie Overijssel.” Het bedrijf heeft ook 100 Black Agnus runderen en een 300-tal schapen.

Kleinkinderen

Ondertussen ravotten de kinderen volop op de stropiramide of in de springkastelen. In de stallen vinden ze pasgeboren lammetjes, biggetjes en geitjes. De aanwezigen smullen van de artisanale lekkernijen en de paashaas trakteert de bezoekers op paaseieren en een zakje biologische groenten.

Dirk Cornelis en Brigitte Sterckx zijn twee van de coöperanten die de bioboerderij bezoeken. “We kozen om te investeren in een coöperatieve als deze, omdat we geloven in groene energie. Het is niet enkel voor onszelf dat we zijn ingestapt, ook voor onze kleinkinderen.”

Wind voor A dag 2024 2
© Gregory Van Gansen

Wat verder laten Sam D’Hondt en Caroline De Maeyer hun dochtertje Aurore kennismaken met de veelzijdigheid van de boerderij. “Via mijn papa zijn we coöperanten geworden. We maakten kennis met de windturbines tijdens een happening van Vleemo. Toen wat later Aurore werd geboren, dachten we terug aan Wind voor “A”. Die A inspireerde ons ook om haar Aurore te noemen. Wind voor Aurore, dat vonden we best leuk klinken.”

De coöperatieve telt ondertussen ongeveer 1500 leden. “Op dit moment is er geen ruimte voor nieuwe coöperanten. Wie interesse heeft, kan zich wel inschrijven op een wachtlijst. Wanneer de ingediende dossiers groen licht krijgen, is er plaats voor nieuwkomers”, geeft David Daggelinckx nog mee. Eén aandeel kost 125 euro. Per gezinslid kan tot een maximum van 5.000 euro worden geïnvesteerd.
 Wind voor A dag 2024 3

Wind voor A dag 2024 4
 
Wind voor A dag 2024 5
© Gregory Van Gansen
 

 

INVESTEER MEE IN EEN STUKJE ANTWERPSE TOEKOMST

Schrijf nu in en word aandeelhouder.

Berichten

08 april 2024

Wind voor "A" dag 2024

door Katlijn

06 maart 2024

Nieuwsbrief Maart 2024

door Katlijn

25 december 2023

Nieuwsbrief December 2023

door Katlijn

19 juni 2023

Global Wind Day 2023 - De Windsymfonie

door Katlijn

18 juni 2023

Nieuwsbrief Juni 2023

door Katlijn

09 juni 2023

Windsymfonie op Dag van de Wind

door Katlijn

01 mei 2023

Nieuwsbrief Mei 2023

door Katlijn

18 april 2023

Wind voor "A" dag 2023

door Katlijn